Открит урок с ученици от X клас в съда.

Заместник-кметът по хуманитарни дейности в Асеновград Петър Петров бе сред официалните гости на открит урок с ученици в Районния съд в града. Пред гимназисти от Х клас на СУ „Свети Княз Борис I“ бе представена темата за наказателната отговорност. Бяха дискутирани видовете престъпления – от общ и частен характер, както и ролята на свидетелите в съдебното производство. Пред присъстващите беше разказано какво представляват гражданско и наказателното дела и кога се образуват.

Учениците научиха за фигурата на Темида и нейните три елемента. Първият е превръзката на очите – символ на справедливостта. Темида не се интересува дали пред нея стои богат или беден човек, нито от външния му вид, а само изслушва и мъдро решава. Вторият елемент са везните, които тя държи в дясната си ръка. Те са символ на равноправието, защото пред закона всички са равни. Темида само ще изслуша страните, ще претегли доказателствата, които те представят, и чак тогава ще обяви своята присъда. Третият елемент е мечът, който тя държи в лявата си ръка. С него ще приведе присъдата си в изпълнение.

На учениците бяха показани и веществени доказателства. Младите хора станаха свидетели и как се снемат отпечатъци. Запознаха се с термина „показание“ и при какви обстоятелства се налага мярката „задържане под стража“. Научиха за ролята на полицаите в съда и какви помощни средства и оръжие се използват при наличие на престъпление. Накрая, самите гимназисти влязоха в роли на съдии, съдебни заседатели, прокурори, адвокати, обвиняеми, пострадали и свидетели. Разгледаха вид престъпление и представиха правото на справедлив процес и на лична свобода на личността.

На свой ред, заместник-кметът Петров благодари за поканата си в открития урок и поздрави организациите за начина, по който беше реализирана презентацията. „За пореден път всички ние се убедихме, че българският съд е на едно много високо ниво и можем да му имаме доверие. Но все пак, колкото по-рядко ни се налага да го посещаваме, толкова по-добре. Чувал съм за една сентенция, че незнанието не е оправдание и мисля, че тя важи за всички аспекти от нашия живот. Надявам се днешният урок да остави следа във Вашия живот. От името на кмета на общината доктор Христо Грудев и от свое име искам да пожелая на тези от вас, които изберат професия свързана с правото, да се реализират като добри и справедливи съдии, прокурори и адвокати“, обърна се към учениците инженер Петър Петров.

Гимназистите получиха като подарък Конституцията на Република България, както и грамота за положените усилия по време на открития урок. Основната цел на инициативата бе да се повиши информираността и правната култура на учениците относно структурата и значението на органите на съдебната власт.

Публикувано в Новини и успехи. Постоянна връзка.